Sukukirja

Kaskisavuista ja korpipirteistä – Kolehmaisten sukukirja I

Runsaan kysynnän johdosta sukuseuran hallitus otti kirjasta uuden painoksen, jota on vielä saatavilla.

Kirjan voit tilata oheisella lomakkeella.

Sukukirjan esite (4 Mt)

Kolehmaisten suvun ensimmäinen sukukirja käsittelee savolaislähtöisen suvun vaiheet sukutauluineen, faktoineen ja tarinoineen asiakirjojen alusta 1540-luvulta suunnilleen Ruotsin vallan lopun vaiheille eli 1800-luvun alkuun. Kirja käsittää suvun kaikki löydetyt sukuhaarat eri puolilta Suomea. Useiden Kolehmaisten sukuhaarojen sukunimi vaihtui aikojen saatossa ja näin ollen Kolehmaisista polveutuvat esimerkiksi Markkasten ja Kovalaisten suvut kokonaisuudessaan sekä merkittäviä sukuhaaroja mm. Kanasten, Könösten ja Teivaisten nimellä.

Kolehmaisten kantapaikkana on Joroisten ympäristö Etelä-Savossa. Sukua esiintyi 1500-luvun puolimaissa Juvan ja Rantasalmen pitäjissä ja suku oli levinnyt myös vuonna 1548 perustettuun Pohjois-Savon käsittävään Tavinsalmen pitäjään.

Sukuseuran piirissä toteutettiin laaja DNA-testiprojekti.  Projektilla saatiin hahmotettua paitsi Kolehmaisten alkuperäiset isälinjat ja mitkä sukuhaarat niihin kuuluvat, myös sukuhaarojen keskinäiset ryhmät jotka ovat toisiaan lähempänä kuin joitakin kaukaisempia Kolehmais-haaroja.

Varhaisista Kolehmaisista voidaan hahmottaa kolme rypästä. Kaikki nämä kolme päähaaraa ovat kuitenkin samaa isälinjaa ja yhtyvät samaan kantaisään todennäköisimmin 1300-luvulla.

Sukukirja on kattava läpileikkaus Savosta 1500 – 1600-luvun voimakkaan uudisasutusliikkeen myötä laajalle levinneestä suvusta. Vahvoiksi maakunniksi muodostuivat myöhemmin esimerkiksi Pohjois-Karjala, Kainuu, Keski-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Toista korjattua painosta on täydennetty muutamien sukuhaarojen osalta, kuten Könösten ja Punnonmäen Kolehmaisten ja Teivaisten. Ensimmäisen painoksen jälkeen valmistunut DNA-testi toi uutta tietoa Kurkijoen Könösistä. Tämä tieto on toisessa painoksessa myös korjattu.