Sukuseura

1447415538926_1_largeSukuseuran perustava kokous pidettiin 13. kesäkuuta 2015 Joroisissa Juhanalan kartanossa. Perustavassa kokouksessa oli 105 suvun edustajaa läsnä.

Sukuseura kokoaa yhteen Joroisten Kolman kylältä lähtöisin olevien sukuhaarojen jälkeläiset, kuten Kolehmaiset, Kanaset, Kovalaiset, Könöset, Markkaset, Teivaiset sekä jälkeläiset myös muilla nimillä.

Kolehmaisten suvun alkujuuret ovat Joroisten seudulla ja todennäköisesti kantapaikkana on Joroisten Kolman kylä joka vielä 1700-luvun alussa tunnettiin nimellä Kolema. Suvun nimen tausta on hämärän peitossa mutta kyseessä on merkittävä savolainen kantasuku josta polveutuu isälinjaisesti myös monia muita sukuja. Asiakirjalähteet alkavat vuodesta 1541. Tässä vaiheessa Kolehmaisia on levinnyt keskusseutu Kolmalta Joroisten Kerisaloon, Joroisten Katisenlahdelle, Leppävirran Sarkamäelle, Jäppilän Suontientaipaleeseen, Suonenjoen Markkalaan, Karttulan Punnonmäelle, Rantasalmen Osikonmäelle ja Juvan Teivaiseen. Kylien nimet ovat vanhempaa perua mutta käytän tässä niitä sen vuoksi että asuinpaikat on helpompi hahmottaa.

Kaikki Kolehmaisen nimeä kantavat eivät kuulu samaan sukuun sillä Kolehmaiset perustivat taloja Pohjanmaalle ja länsisuomalaisen nimikäytännön perusteella talonnimeä käytettiin sukunimen asemasta. Utajärvellä, Kiimingissä ja Ylivieskassa oli Kolehmaisten taloja joissa vieraat suvut saivat Kolehmaisen nimen. Utajärveltä kotoisin olevista Kolehmaisista silti osa on alkuperäistä Kolehmaisen sukua. Nyrkkisääntönä on se että Utajärven Ahmaksen Kolehmaiset ovat oikeita Kolehmaisia ja Niskan kylältä (myöhempää Vaalan kuntaa) lähtöisin olevat saaneet nimensä vain Kolehmaisen talosta.